POSTURA – unul dintre cele mai inportante aspecte. O postura buna arata elegant, imbunatateste echilibrul si controlul, le permite partenerilor sa se conecteze armonios. Rezultatele unei perechi sunt de multe ori direct proportionale cu corectitudinea posturii din timpul dansului.
TIMING – daca o pereche nu danseaza in ritm, nu mai considera alte caracteristici ale dansului.
LINIA – lungimea si intinderea corpului de la cap si pana la degetele picioarelor. Liniile bine executate amplifica formele figurilor.
TEHNICA – elementele caracteristice ale dansului ce il individualizeaza.
SINCRONIZAREA – se referea la sincronizarea miscarilor si la sincronizarea transferului de greutate astfel incat conducerea partenerei sa para fara efort, simpla si naturala.
MUZICALITATEA SI EXPRESIVITATEA – dansul trebuie sa adopte specificul fiecarei melodii in parte. Accentele din melodie, miscarile.
DINAMICA – Este stimulant sa privesti energia intr-o coregrafie. Dar aceasta energie trebuie controlata si acest lucru aratat.
CONSTANTA CORPULUI IN MISCARE – pozitionarea corecta si sustinuta a elementelor corpului in pozitie apropiata. Imaginea creata de o pereche trebuie sa fie naturala, placuta.
STRETCHING – in dansurile lente, intindrerea corpului partenerei in sus, catre in spate si la stanga bratului drept al baiatului e pentru echilibru, gratie si conectare cu pozitia bratelor acestuia cat mai bine, precum si pentru a se prezenta catre exterior, audientei.
PREZENTAREA – Are coregrafia priza la public ? Induc vreun sentiment publicului prin dansul si prin atitudinea lor? Simt ceea ce danseaza si traiesc momentul? E latura artistica a dansului sportiv.
ACTIUNEA TALPII SI A PICIORULUI - Intinderea labei piciorului fara greutat pentru a forma linii cat mai clare cu restul corpului; folosirea secventiala a celor patru articulatii (sold, genunchi, glezna si degete) pentru a obtine o miscare ampla si completa dar si pentru obtinerea maximului de putere in miscarea executata. Indoirea si intindrerea genunchilor si a gleznelor la vals pentru inaltare si coborare ; folosirea interiorului si exteriorului labei piciorului , dupa necesitate, pentru a crea linii stiluri ale miscarii, toate acestea se regasesc aceasta deosebit de importanta categorie de elemente in arbitraj.
FORMA – forma reprezinta combinatia dintre intoarceri si sway pentru a crea o poza sau pozitie.
PRINCIPUL ‘LEAD AND FOLLOW’ – Isi conduce baiatul parteneracu tot corpul si nu numai cu mana ? Urmeaza partenera usor impulsurile primite de la partener sau are nevoie ca acesta sa o asiste?
INCADRAREA PE RING – se refera la evitarea ciocnirilor, la abilitatea de a continua coregrafia fara pauza dupa ciocniri. Aceast arata controlul asupra coregrafiei, faptul ca perechile o cunosc in detaliu si o pot relua de oriunde, nu numai de la inceputul unei fraze muzicale.